Moped klass II
Moped klass II är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul, som är konstruerat får en hastighet av högst 25 km/timmen, har en motor av högst 50 kubikcentimeter och vars effekt inte överskrider
1 kilowatt.

Definitionen av moped klass II beror på hur fort den går att köra och vilken effekt dess motor har. Går den fortare än 25 km/h eller har en högre motoreffekt än 1 kW är den att anse som en moped klass I. För en mer detaljerad beskrivning för moped klass I, se SFS 2001:559 om moped.

Du behöver inte registrera en moped klass II. Den saknar därför registreringsskylt. Trafikreglerna för moped klass II är desamma som för cykel. Du ska därför köra din moped klass II på cykelbana, såvida inte cykelbanan har en tilläggstavla under vägmärket för påbjuden cykelbana där det står "ej moped".

För att köra moped klass II ska du ha fyllt 15 är och ha förarbevis för moped (har du fyllt 15 år innan 1 oktober 2009 behöver du inte ha förarbevis).

Krav på hjälm
Du måste ha hjälm när du kör moped. Passagerare som inte har fyllt sju är kan använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm. Du behöver inte använda hjälm  i tre- eller fyrhjulig moped med karosseri om du istället använder bilbälte.

Oregistrerat fordon
En moped klass II ska inte vara registrerad, men den ska vara typgodkänd eller godkänts vid en mopedbesiktning. Det finns två varianter av godkännande för moped klass II, dels är det en EU-typgodkänd och dels är det en moped som är godkänd enligt äldre svenska bestämmelser. Att det finns ett typgodkännande ska framgå av en skylt på fordonet och ett så kallat CoC-dokument. För den äldre svenska mopeden kallas detta dokument för typintyg. Ett typintyg ska vara utfärdat före 17 juni 2003. En moped klass II som godkänts vid en mopedbesiktning ska ha en beteckning som är unik för fordonsindividen.

Krav på moped klass II
Körkortskrav: Förarbevis (läs mer på Körkortsportalen)
Registreringsskylt: Nej
Kontrollbesiktning: Nej
Fordonsskatt: Nej
Trafikförsäkring: Ja (läs mer om trafikförsäkring)
Hastighetskrav: Konstruktiv hastighet högst 25 km / tim.
Krav på hjälm: Ja, såvida inte fordonet har kaross
Passagerare: Om det finns avsedd plats.
Köra på cykelbana: Ja, om det finns. Ett undantag är om vägmärket för cykelbanan har tilläggstavlan "Ej moped". Då får moped klass II inte köras där.

Läs mer på trafikverkets hemsida.

TS_Sv_2V_webb_RGB
facebook-4b4-100x100

Gilla oss på

Butiken är öppen
Måndag - Fredag 10.00 - 14.00
Lördagar Stängt

info@fourbyfour.se
Adress: Uthamnsvägen 14, Södertälje
Telefon: 08-550 666 48

Untitled-11
Untitled-1-copy-300x69

Kolla in Fyndhörnan!
Massor av fina erbjudanden!

Fyndhorna

NYHET!

CitySpirit_logo

Eldriven mopedbil